Pár rad jak používat a čistit brýle - Optika Polák

Optika Polák

Pár rad jak používat a čistit brýle

Zásady používání brýlí:

  1. Při nasazování a odkládání brýlí používejte vždy obě ruce. Sundáváním brýlí jen jednou rukou můžete poškodit obrubu. To se týká zejména bezočnicových brýlí, tzv. vrtaných, u kterých při špatném zacházení hrozí prasknutí brýlí či brýlové čočky.
  2. Obecně platí, že vrtané (bezočnicové) brýle a také brýlové čočky s antireflexní povrchovou úpravou vyžadují zvýšenou péči.
  3. Nejlepším místem pro uchovávání brýlí je pevné brýlové pouzdro.
  4. Nikdy neodkládejte Vaše brýle na tvrdou podložku (třeba desku stolu) přední plochou čoček.
  5. Vaše brýle mohou rovněž poškodit teploty vyšší než 55°C. To se může stát například v létě, odložíte-li Vaše brýle na přístrojovou desku automobilu, kde jsou na přímém slunečním svitu vystaveny teplotám až 100°C . Taková teplota může Vaše brýle zcela zničit.
  6. Ze stejného důvodu nenoste Vaše brýle do parní lázně, nebo do sauny. Rovněž nepoužívejte brýle v přílišném horku nebo nad plamenem otevřeného ohně.
  7. Antireflexní vrstvu může poškodit dlouhodobý kontakt s vodou obsahující minerály nebo prach. Proto nenechávejte např. kapky vody po dešti zaschnout na povrchu brýlových čoček.
  8. Při použití brýlí jako čelenky do vlasů hrozí poškození a zlomení obruby v kloubu.
  9. Náhradní brýle nejsou přepych, ale nutností. V některých evropských zemích je dokonce povinnost pro řidiče motorových vozidel mít náhradní brýle v autě.
  10. Veškeré opravy a úpravy Vašich brýlí svěřte do ruku odborné oční optiky.
  11. Pečlivě uschovejte doklady o zhotovení brýlí (pracovní kartu). Obsahují opis dioptrických hodnot, údaje o centraci, výrobci a typu brýlových čoček. Pomohou v případě ztráty, poškození či reklamaci k rychlému zhotovení nových brýlí, případně k rychlejšímu a správnému vyřízení reklamace.

Čištění brýlí:

  1. Dbejte na pravidelnou údržbu a čištění Vašich brýlí.
  2. Váš oční optik Vám nabídne vhodné prostředky k čištění Vášich brýlí. Pro čištění Vášich brýlí používejte ty nejjemnější prostředky. Alkohol nebo agresivní čistící rozpouštědla poškozují brýlové čočky.
  3. Brýle můžete čistit také jarem pod tekoucí vodou. Poté brýlové čočky utřete do sucha speciální tkaninou (mikrovláknem).
  4. Tkaniny na čištění brýlových čoček musí být měkké a čisté. Nepoužívejte drsné a znečištěné tkaniny, které mohou poškodit povrch brýlových čoček. Košile, kravaty, papírové utěrky nebo látkové kapesníky, nejsou vhodné k čištění brýlí.
  5. Plastové brýlové čočky před čištěním vžda opláchněte vodou.
  6. Brýlové čočky z polykarbonátu mohou poškodit čistící prostředky obsahující aceton, methanol, amoniak a jiná rozpouštědla.